Local production and certification of seeds, a good practice in Mayabeque province

Main Article Content

Elein Terry-Alfonso
Liuber Cedeño-Rodríguez
Regla Ma. Cárdenas-Travieso
Bárbara Benítez-Fernández
Yuneidys González-Espinosa

Abstract

Within the framework of the Local Agricultural Innovation Project (PIAL) an idea was developed that would focus on stimulating the exchange of knowledge and skills in the search for practical solutions to agri-food needs, influencing the production of quality seeds of different species and crop varieties, as well as their local certification. Innovating in the appropriate use of quality seeds can substantially improve crop production and productivity, which, in turn, can improve food security, nutritional status, employment, and family income. The objective of this work was to identify the potential for local seed production and certification as an alternative for municipal sovereignty. The experience was developed in the San José de las Lajas municipality, Mayabeque province, starting work with a SWOT matrix and later identifying the potential of the municipality for local seed production and certification. It was identified that the main weaknesses were related to the non-correct functioning of the municipal seed farm, the lack of training in seed production and the low diversity of varieties in grain crops, which are essential in the daily diet of the farmers. Cubans. It was found that the municipality has four local seed banks that produce varieties of different crops, as well as a local certification committee that assumes responsibility for certifying the seed produced by producers and agricultural entities in the town.

Article Details

How to Cite
Terry-Alfonso, E., Cedeño-Rodríguez, L., Cárdenas-Travieso, R. M., Benítez-Fernández, B., & González-Espinosa, Y. (2023). Local production and certification of seeds, a good practice in Mayabeque province . Cultivos Tropicales, 44(1), https://cu-id.com/2050/v44n1e08. Retrieved from https://ediciones.inca.edu.cu/index.php/ediciones/article/view/1695
Section
Original Article

References

Romero SMI y Hernández CCN. Servidores públicos en Cuba: retos de la gestión participativa local. IPS, Inter Press Service en Cuba. 2021. Available from: https://www.ipscuba.net/sociedad/servidores-publicos-en-cuba-retos-para-la-gestion-participativa-local/

Núñez JJ, Alcázar QA, Proenza DT. Una década de la Red Universitaria de Gestión del Conocimiento y la Innovación para el Desarrollo Local en Cuba. Revista Retos. 2017;11(2). Available from: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2306-91552017000200015

Cárdenas TMR, de la Fe MC, Guevara HF, Ortiz PR, Ríos LH, Martínez CM, Acosta RR y Miranda LS. La Biodiversidad Agrícola en manos del campesinado cubano. San José de las Lajas, Cuba: Ediciones INCA; 2014. Available from: https://isbn.cloud/9789597023630/la-biodiversidad-agricola-en-manos-del-campesinado-cubano/

Gaceta Oficial No. 57. Decreto-Ley No. 388 de Recursos Fitogenéticos para la Alimentación, la Agricultura y las Semillas. Ministerio de Justicia; 2020. 32 p. Available from: https://www.gacetaoficial.gob.cu/es/gaceta-oficial-no-57-extraordinaria-de-2021

MINAG. Ministerio de la Agricultura. Situación de la campaña de frío, programa de frijol y marcha de la campaña de frío; 2021. [cited 06/10/2021]. Available from: https://www.minag.gob.cu/node/3519

Hernández MA, Arteaga HCM, López LA, Fernández PA, Gómez BJ, Fernández DPA, et al. Aspectos básicos sobre gestión integral cooperativa. Manual para productoras y productores. 2.a ed. La Habana, Cuba: Edición Asociación Cubana de Técnicos Agrícolas y Forestales; 2013. 95 p. Available from: http://www.actaf.co.cu/biblioteca/cooperativismo/aspectos-basicos-sobre-gestion-integral-cooperativa-manual-para-productoras-y-productores.html

Hernández SR, Fernández C, Baptista P. Metodología de la Investigación.5ta edición. México, D.F: Editorial McGraw-Hill. 2010; 613 p. Available from: https://www.academia.edu/20792455/Metodolog%C3%ADa_de_la_Investigaci%C3%B3n_5ta_edici%C3%B3n_Roberto_Hern%C3%A1ndez_Sampieri

Domínguez GIA, Altamirano CJ, Barrientos PAF y Ayala GA. Análisis del sistema de producción y certificación de semillas en México. Rev. Fitotec. Mex. 2019;42(4):347-356. Available from: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802019000400347--rev

García RJJ, Ávila PMA, Gámez VFP, de la O OM y Gámez VAJ. Calidad física y fisiológica de semilla de maíz influenciada por el patrón de siembra de progenitores. Revista Fitotecnia Mexicana. 2018;41(1):31-37. Available from: https://www.redalyc.org/jatsRepo/610/61054744004/61054744004.pdf

Sangermán J D M, de la OO. Gámez VA J, Navarro ABM, Ávila PÁ y Schwentesius R R. Etnografía y prevalencia de maíces nativos en San Juan Ixtenco, Tlaxcala, con énfasis en maíz ajo (Zea Mays var. tunicate A. St. Hil.). Revista Fitotecnia Mexicana2018;41(4):451-459. Available from: https://revistafitotecniamexicana.org/41-4.html

Pinedo TR. Innovaciones tecnológicas con metodología de ECA en producción y adopción de uso de semilla certificada en sistemas de agricultura familiar. Tierra Nuestra. 2019;13(1):77-86. Available from: http://revistas.lamolina.edu.pe/index.php/tnu

Hernández FJ y Araya VR. Protocolo para la producción local de semilla de frijol SAN JOSE, Costa Rica: Ministerio de Agricultura y Ganadería. 2007. Available from: https://isbn.cloud/9789968877220/protocolo-para-la-produccion-local-de-semilla-de-frijol/

Rendón OCP, Wagner MEV, Romero Á J F & Santacruz CAM. Reflections on the strengthening of the National Seed System in Colombia: Seed Plan 2013-2018. Textual. 2020; 77:143-172. doi: 10.5154/r.textual.2020.77.08

Domínguez GI.A. Políticas públicas en materia de producción, certificación y comercio de semillas. [Tesis de Doctorado en Problemas Económico Agroindustriales]. [Chapingo: Estado de México]; 2021; 104 p. Available from: http://repositorio.chapingo.edu.mx:8080/handle/20.500.12098/893?show=full

Acevedo Á y Jiménez N. Agroecología. Experiencias comunitarias para la agricultura familiar en Colombia. Bogotá, Colombia, Corporación Universitaria Minuto de Dios-UNIMINUTO: Editorial Universidad del Rosario; 2019. 283 p. doi: doi.org/10.12804/tp9789587842326

Movimiento Agroecológico América Latina y El Caribe (MAELA). Declaración política MAELA Colombia. Riosucio, Caldas, mayo 18, 19 y 20 de 2018. Agenda Agroecológica y Agriculturas Alternativas Colombia; 2018. Available from: http://semillasdeidentidad.blogspot.com/2018/05/agenda-agroecologicay-agriculturas.html

Aguilar T, García M y García A. Construcciones de casas comunitarias de semillas nativas - criollas con sistemas participativos de garantía de calidad en Colombia. In: Á. Acevedo-Osorio y N. Jiménez-Reinales. La agroecología. Experiencias comunitarias para la Agricultura Familiar en Colombia. (pp. 83-112). Bogotá: Corporación Universitaria Minuto de Dios-UNIMINUTO: Editorial Universidad del Rosario; 2019. doi.org/10.12804/tp9789587842326

Fuss, A. Cómo implementar el reglamento de producción ecológica para aumentar la producción y el uso de semillas ecológicas, recomendaciones de políticas para las autoridades nacionales y regionales. Edic. LIVESEED; 2020; 24 pp. Available from: https://www.liveseed.eu/wp-content/uploads/2020/09/FNL-LIVESEED-All-Pages-Booklet1-SPANISH_V4-web.pdf

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>